Ozemljitev, Vnetja in Staranje

Skrivne povezave med staranjem, vnetji in ozemljitvijo

 
Če v iskalno polje na ameriškem spletnem mestu Nacionalna medicinska knjižnica (Pub Med) vtipkate besedo “vnetje” , boste prejeli približno 700.000 člankov o medicinskih raziskavah. Prva sega v leto 1813 o vnetju v očeh.
 
Od leta 2000 pa se je odnos med vnetjem in boleznijo resnično povečal, natančneje, povezava med kroničnim vnetjem in kronično boleznijo. Dotlej so vnetje večinoma obravnavali kot odziv telesa na poškodbe in okužbe. To je zagotovo tisto, kar je akutno vnetje. Toda sedaj so raziskovalci preokupirani s faktorjem kroničnosti, ter kako kronično vnetje temelji na številnih najpogostejših zdravstvenih motnjah, vključno z rakom, srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom in nevrodegenerativnimi stanji. Trenutno (2020) je v raziskavah več kot 117.000 člankov o kroničnih vnetjih, od tega približno 100,00 objavljenih v zadnjih 20 letih.
 

Zakaj obstaja tako veliko in vse večje zanimanje za raziskave kroničnega vnetja?

 
V 80ih  letih prejšnjega stoletja so medicinski preiskovalci začeli opažati, da se imunske celice združijo na mestih obolelega tkiva v telesu v najrazličnejših navidezno nepovezanih motnjah. Eno najzgodnejših opazovanj je vključevalo aterosklerozo, pri kateri se obloge arterij vnamejo in poškodujejo ter se razvijejo v potencialno življenjsko nevarne maščobe in naplavine, ki so osnova oblog.

Russell Ross z Washingtonske univerze je ugotovil prisotnost makrofagov v aterosklerotičnem tkivu, belih krvnih celicah, za katere je znano, da pritekajo na mesta vnetja. V naslednjih dvajsetih letih se je arterijska bolezen vse bolj povezovala z vnetnim procesom. Do leta 2000 so študije s Harvarda, privedle do zaključka, da so srčno-žilne bolezni vnetne narave. Do leta 2004 je bilo “smrdeče” vnetje inkriminirano kot tiho grožnjo za več bolezni. Revolucija kroničnega vnetja je zavzela osrednji položaj na naslovnicah revij, prvi strani v časopisih in naslovih TV novic. Raziskave vnetja so postale dinamična rast industrije v glavni medicini. Kamor koli se obrnejo, raziskovalci odkrivajo dokaze, da se vnetje vname in prehranjuje kronično obolenje.

Naša knjiga o ozemljitvi se osredotoča na vnetja. V knjigi opisujemo, da so naša tla pod nogami izvor protivnetja. Z drugimi besedami, največje protivnetno sredstvo na planetu je torej površina samega planeta. Če se izkaže, da je resnično, je to po naravi precej čeden dizajn. Kot ste verjetno že prebrali, v knjigi podajamo močan argument o tem, kako stik z Zemljo bodisi bosi zunaj ali na izdelkih za ozemljitev v zaprtih prostorih, poteši vnetje, tako da omogoči Zemlji neskončno oskrbo z negativno nabitimi elektroni , da se dvignejo v telo in izdihnejo udarna kronična vnetja ter proste radikale. Teorija o Zemlji kot protivnetni ni bila nikoli omenjena v raziskavah. To je še vedno le teorija, vendar ne vemo, kako drugače razložiti način, kako ozemljitev zaustavi vnetje.

Kaj pa staranje?

Je lahko kronično vnetje glavni vzrok za staranje ali glavni dejavnik, ki pospešuje staranje? Ali lahko ozemljitev upočasni proces staranja zaradi očitnega in izjemnega vpliva na vnetje?

Izboljšanje zdravja starejših je lahko – in mora biti – eden izmed ciljev sodobne gerontologije, preučevanja staranja. Nujno je treba zmanjšati zaskrbljujočo stopnjo hospitalizacije, tveganega in pogosto škodljivega dajanja več zdravil ter povečati stroške oskrbe zaradi bolezni. Fiziološke funkcije s starostjo naravno upadajo in negativno vplivajo na absorbcijo in / ali presnovo hranil, kar razgradi postopek, ki ga dodatno ogrožajo neželeni učinki in motnje.

Naravna upočasnitev, ki se pojavi v celicah in tkivih z napredovanjem starosti, je odgovorna za povečano tveganje bolezni in smrti. Del tega procesa vključuje staranje imunskega sistema – imenovano imunosenescenca – za katerega je značilno kronično vnetno stanje celotnega starajočega se organizma. Nekateri raziskovalci ta postopek označujejo kot vnetje. Za razlago zmanjšane funkcionalnosti, povezane s staranjem, je bilo predstavljenih več kot 300 teorij, vendar nobena ne pojasnjuje v celoti imunobiologije (fiziološkega delovanja imunskega sistema) staranja.

 

Katera so torej nekatera od trenutnih priporočil raziskovalcev, da se postopek staranja v telesu začne čim kasneje?

  • Zdravilnejša prehrana in vzdrževanje robustne populacije koristnih bakterij (mikroflore) v črevesju, pomembnega elementa imunskega sistema. Del bolj zdrave prehrane mora vključevati omejitev kalorij. Ljudje se ponavadi prenajedajo, zlasti z napačno vrsto hrane, pogosti rezultat je trebušna maščoba, dejanski vir povečanega vnetja v telesu.
  • Telovadba! To ste slišali že večkrat, zato se s to temo ne bomo več ukvarjali. Vadba, tudi minimalna, je dobra za vaše telo in duha.
  • Za antioksidante je bilo ugotovljeno, da lahko povečajo dolgo življenjsko dobo z zmanjšanjem učinka oksidativnega stresa na telo. Oksidativni stres pomeni nenehne proste radikale, ki poškodujejo zdravo tkivo po telesu. Takšna škoda ustvarja kronično vnetje.

 

Raziskovalci staranja večinoma niso seznanjeni z ozemljitvijo. Še vedno gre za nov koncept. Kot nekdo, ki je sodeloval v številnih raziskavah ozemljitve, pa se mi zdi očitno, da rutinski stik z Zemljo med drugimi koristnimi učinki proti kroničnim boleznim ponuja močan poseg proti zmanjšanju ali odpravljanju vnetja in bo verjetno nekega dne prepoznan kot globoko preprost, naraven in učinkovit način za izboljšanje zdravja in zdravljenja. V raziskovalni skupnosti je veliko podpore o kroničnem spodbujanju imunskega sistema, ki vodi do izčrpanosti, in o teoriji prostih radikalov staranja kot vodilni razlagi procesa staranja. Ozemljitev ima velik vpliv na oboje. Ozemljitev preprečuje poškodbe prostih radikalov, tako da telesu zagotovi obilo elektronov. Elektroni so moč, ki stoji za antioksidanti, zato posledično preprečujejo ali zmanjšujejo vnetja. Takšni učinki povzročajo sprostitev telesa in s tem zmanjšanje fiziološkega stresa. Odpornost proti stresu = sposobnost preživetja in z zmanjšanjem stresa, ozemljitev izboljša sposobnost telesa za preživetje.

Eden od dejavnikov v tej skupni enačbi je kronična antigena obremenitev, kar pomeni vseživljenjsko izpostavljenost različnim povzročiteljem infekcij v obdobju, ki je veliko daljše kot prej med človekovo evolucijo (ker ljudje živijo dlje kot kdaj koli prej). Akutno vnetje je način, kako telo nevtralizira nevarne / škodljive povzročitelje, vendar kasneje v daljšem življenjskem obdobju takšno vnetje ne uspe učinkovito preprečiti s starajočim se imunskim sistemom. Eden od razlogov za to je lahko pomanjkanje povezave z zemeljsko oskrbo z elektroni. Sodoben življenjski slog in obutev nas ločujeta od zemeljske oskrbe z elektroni. To skupno resničnost navajamo kot “pomanjkanje elektronov” in predpostavljamo, da gre za spregledan vzrok ne le za kronično vnetje, ampak morda tudi za uničevanje samega staranja.

Ali lahko ozemljitev zmanjša resnost in pojav kroničnih bolezni ter podaljša kakovost in dolžino življenja? Resno tako mislimo. Ozemljitev je v več tisoč primerih prinesla velike izboljšave zdravja. Kar je Clint Ober prvič opazil in opisal v knjigi o ozemljitvi, nam zdaj poročajo zdravstveni delavci po vsem svetu. O takih izboljšavah so poročali tudi med gibanjem nazaj v naravo v Nemčiji, ki se je začelo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in je bilo videti, da so bosi na prostem in celo spali na tleh.

Študije o ozemljitvi in povratne informacije kažejo, da se vnetje in stres bistveno zmanjšata, včasih pa tudi dramatično. Kaže, da stik z Zemljo dinamično krepi lastne mehanizme samozdravljenja. To nam nakazuje, da je naraščanje vnetja lahko posledica dolgih obdobij brez stika z zemeljskimi elektroni. Naša preprosta rešitev za prekinitev povezave je precej očitna: le ponovno se povežite z Zemljo. Ne gre za čudežno zdravilo, zagotovo pa je morda razlika v tem, kako dolgo in dobro živimo.

 

Vir: https://earthinginstitute.net/earthing-inflammation-and-aging/