Ozemljitev in fibromyalgia

Kronično razširjena bolečina v telesu, ki se pogosto prekriva z zmerno do ekstremno utrujenostjo, glavoboli, problemi z razmišljanjem, spominom (fibro megla) in motnjami spanja – to je fibromialgija.

Prizadene 3 do 6 odstotkov svetovnega prebivalstva, od tega je več kot tri četrtine žensk.

Strokovnjaki so mnenja, da bolezen povzroča kombinacija številnih fizičnih in čustvenih stresorjev. Čeprav študij o ozemljitvi fibromialgije ni, smo v preteklih letih prejeli povratne informacije od ljudi s fibromialgijo, ki jim je pomagalo to, da so se ozemljili.

Ta članek vsebuje tri primere. Verjamemo, da ozemljitev pomaga z zmanjšanjem vnetja in bolečin, spodbuja spanje in pomirja živčni sistem.

Olajšanje po šestdesetih letih

76-letna Colleen Flynn pravi, da je že več kot šestdeset let boleha za fibromialgijo, ki jo v življenju ustvarjajo in poslabšajo številni stresi: zgodnja smrt očeta, odraščanje v različnih domovih, skrb za novega moža onesposobljenega zaradi poškodbe hrbta, nato sin, rojen z močnim primanjkljajem imunskega sistema, nenadna smrt moža je udarila kot strela in dvojna mastektomija (rak dojke).
Avstralka pravi, da so bili časi, že kot dekle, da je bilo njeno telo tako boleče, da se je nihče ni smel niti dotakniti. Tudi že samo najmanjši vetrič je stanje lahko poslabšal.

Skozi leta sem hodila okoli specialistov, da bi ocenili, kaj imam in potem, ko so me tapkali po hrbtu, so mi rekli, da nekaterim ljudem ne morejo pomagati in da sem bila ena izmed njih, je dejala .
Končno je dobila diagnozo fibromialgija, skupaj z zdravili, ki so ji do neke mere pomagala.
Kljub temu so se njene težave z bolečino nadaljevale. Popoldne se je pogosto zrušila v stolček za gledanje televizije, utrujena in boleča.

Spomladi leta 2014 je slišala za Davida Richarda, avstralskega zdravnika nedaleč od mesta, kjer je živela, ki je svoje bolnike ozemljil in dosegel odlične rezultate ljudi, ki so trpeli za bolečinami. Čeprav je bila skeptična, ga je šla pogledat in si nabavila nekaj ozemljitvenih pripomočkov.
Spomnila se je, ko jih je prvič uporabila.  Moja hči je prišla na kosilo, potem pa smo sedeli na kavču. Nadela sem si ozemljitveno zapestnico. Po 45 minutah me je hčerka vprašala, če se počutim drugače. Odgovorila sem, da ne. Potem sem zaspala v globok spanec. Ko sem se zbudila, sem bila polna energije. Skuhala sem pikete (palačinke) za čaj, nato počistila in ne bi dovolila, da mi kdo pomaga. Veliko sem naredila. Šla sem spat in celo noč spala. Kasneje sem si kupila še ozemljitveno rjuho. Kmalu sem ugotovila, da ko jih uporabim, imam malo ali nič bolečine.

Eden od Colleenovih zdravnikov je predlagal, da v svojem domačem kraju ustanovi skupino za podporo fibromialgiji. Skupina je od ustanovitve leta 2009 povečela na približno 30 članov in organizira mesečna srečanja.
Vsi poskušamo nadzorovati neko stopnjo nevropatske bolečine, je dejala.
Kot pravi Colleen, je ozemljitev pomagala mnogim posameznikom v njeni skupini.

Ponudila je več primerov:

  • Gospa, ki boleha za Parkinsonovo bolezen, sindromom nemirnih nog in inkontinenco. Dobila je ozemljitveno rjuho, vendar je zaradi inkontinence ni mogla uporabiti. Zato se je odločila, da bo vsako jutro bosa s psom hodila na sprehod. V približno šestih tednih nemirnih nog ni več, prav tako ni več inkontinence. Danes lahko spi na ozemljitveni rjuhi. Spremembe v njej so bile izjemne.
  • Mlajša ženska ima več resnih težav. Dobila je ozemljitveno rjuho, a ko jo je pogrnila čez ležišče se je počutila neumno, da je to verjetno le trik in ne bo deloval. Naslednje jutro mi je sporočila, da je prvič spala celo noč v petih letih. Ko sva se videli naslednjič, je bila razlika izjemna. Njen obraz je bil videti tako spočit. Dejala je, da je spala na rjuhi brez bolečin
  • Na enem izmed srečanj, sem prinesela nekaj ozemljitvenih zapestnih trakov, da bi jih tudi drugi lahko poizkusili. Na koncu srečanja je ena izmed žensk vstala in rekla, da je zdaj brez bolečin. Trpela je tudi za sindromom razdražljivega črevesja in imela je bolečino, ki je nikoli ni zapustila
  • Na enem izmed srečanj, sem prinesela nekaj ozemljitvenih zapestnih trakov, da bi jih tudi drugi lahko poizkusili. Na koncu srečanja je ena izmed žensk vstala in rekla, da je zdaj brez bolečin. Trpela je tudi za sindromom razdražljivega črevesja in imela je bolečino, ki je nikoli ni zapustila
 59.90
Mere: 31cm- 62cm Paket vsebuje podlogo in kabel
Ocenjeno 5.00 od 5
 139.90
Na voljo je v naravni barvi bombaža za posteljo mere...
Ocenjeno 5.00 od 5
 169.90
Na voljo je v naravni barvi bombaža za posteljo mere...
Ocenjeno 5.00 od 5

Colleen pravi, da ko se vleže v ozemljeno posteljo, ponavadi spi celo noč: Dobivam tako globoko obnovitveno raven spanja. Zjutraj se zbudim in se počutim sveže od energije ter se pripravim soočiti z dnevom. Če moram vstati, da grem na stranišče, se bolečina po mojem telesu močno okrepi in včasih mislim, da je ne bom zmogla. Ko pridem nazaj, na ozemljitveno rjuho, lahko začutim, kako se bolečina vleče iz mojega telesa. Bolečina mine in ponavadi zaspim. Če se ne vrnem spat, ležim budna in se preprosto čudim, da me ne boli. Ko se čez dan počutim težko, grem spat in bolečina me zapusti.

Colleen pravi, da ji ozemljitev vliva energijo in ji hkrati omogoča, da je zmanjšala odmerke zdravil.

Odkrila sem čar ozemljitve. Ko grem k specialistu, pridem sveža in spočita, sploh ne utrujena. Imam veliko boljšo kakovost življenja. Zdaj se lahko igram in se pogovarjam s svojimi čudovitimi vnuki in pravnuki, namesto da bi se mučila in se pretvarjala, ko se v resnici sploh nisem počutila dobro. Učim scrapbooking ( tehnika oblikovanja papirja) in lahko dve uri sedim in delam ter obvladujem svojo bolečino. Jaz živim. Moj trenutni izziv je zavedanje, da ne morem vsega.

Izkušnja masažnega terapevta

Nancy Reid, masažna terapevtka iz Gowande, NY, se je prvič oglasila leta 2010. Tukaj je povedala:
  • Nič do sedaj mi ni pomagalo toliko, kot mi pomaga ozemljitev, z mojim spanjem in nivojem energije. Moja stopnja bolečine je bila včasih 6 do 8 na 10-točkovni lestvici. Zdaj je na 4–5 in včasih sploh nimam bolečin.
  • Pogosti so bili trenutki, ko sem sedela na svojem stolu in vedela, da imam opravke in jih ne počnem. Zdaj vstanem in počnem stvari, nato pa najdem več stvari, ki jih še nisem mogla storiti. Očistiti omaro, nahraniti ptice, pospraviti dvorišče. Pravzaprav stvari lahko naredim, namesto da samo razmišljam o njih.

Odlično se odzivam na ozemljitev. Že vrsto let imam težave s spanjem in zdaj lahko rečem, da spim 100% bolje. Že leta poskušam pomagati svojemu telesu z drugimi naravnimi zdravstvenimi sredstvi, zelišči, dodatki itd. In morda so mi po vsem tem končno pomagali, vendar šele takrat, ko sem se za dva meseca ozemljila, sem opazila POMEMBNE razlike med spanjem in tudi energijo čez dan. Kot razumem, je fibromialgija zelo težaven sindrom za izboljšanje, zato je to ogromna razlika.
Leta 2015 nam je Nancy napisala, da pravi, da se še vedno rutinsko ozemljuje in dela odlično. Pravi, da ima še vedno nekaj bolečin v mišicah in to pripisuje svojemu masažnemu delu. Ampak okrevam in utrujenosti je veliko, veliko manj. V primerjavi s tistim, ki sem ga doživljala pred nekaj leti, je neverjetna razlika. Ozemljitev ni edino, kar sem storila, ampak verjamem, da je ogromen del.

Leta 2011 je ženska iz Gruzije na spletni strani Amazon.com knjige o ozemljitvi komentirala, da je več desetletij trpela zaradi fibromialgije, utrujenosti in depresije. “Ni bilo prostora na mojem telesu, ki bi se ga lahko dotaknila, ne da bi čutila bolečino,” je dejala. “Že leta sem bila zabuhla, z rdečo poltjo” mrtvih rib “. Toda odkar sem začela z ozemljitvijo, se je bolečina bistveno izboljšala, zabuhlost upada, moje barvanje pa se zdi, da postaja vse bolj roza. Zdi se mi celo, da diham malo bolje.
Gospa  iz Gruzije pravi, da se je po štirih dneh ozemljitve počutila kot da je “nekaj prišlo nad mano,  vstala sem in pospravila celotno sobo (ki je bila območje katastrofe), sesala in pospravila vse perilo in ga tudi zložila. Med delom sem opazila, da resnično uživam v naporih. Namesto da bi se čutila utrujena in da bi se morala prisiliti k gibanju, sem občutila življenjsko moč, za katero mislim, da je nisem občutila že od svojih dvajsetih. Ne morem vam povedati, da je bila to glavna stvar zame. Pri vadbi sem imela tako nizko toleranco, da sem zelo neuspešno opravila stresne teste na tekalni stezi in ne morem ničesar fizično oddelati  več kot približno trideset minut, ne da bi mi postalo slabo in bolečine v trebuhu. Ampak sedaj trdo delam in počutim se ODLIČNO! To mi pove, da se dogaja nekaj zelo dobrega.
»Po nekaj tednih, ko sem res opazila razliko, so se moje težave začele vračati. Teden dni sem morala delati nekaj na drugem računalniku in nisem pomislila, da bi premikala svojo ozemljitveno podlogo pod miško računalnika, ponoči pa je vse bolj hladno, zato sem se nehala truditi, da bi bila moja bosa stopala in noge ponoči na ozemljitveni podlogi. Ozemljena  sem bila kvečjemu eno uro na dan, če sploh, v tem času in začela sem hitro drseti nazaj v svoje običajno utrujeno / ne počutim se-tako dobro stanje. Potem mi je prišlo na pamet: nisem ozemljena! Ko sem se vrnila k uporabi ozemljitvene podloge ves čas, ko delam na računalniku, se je moje stanje hitro obrnilo nazaj v odlično. Ta stvar DELUJE. “