OZEMLJITEV

Ste se kdaj spraševali, zakaj se po namakanju v morju, jezeru ali reki počutimo kot prerojeni? Ali pa, zakaj dobimo toliko nove energije, če se zgolj bosi sprehajamo po travi?

Veste, zakaj?

Zaradi energije, ki se je v vaše telo prelila prek stika z Zemljo. Planet Zemlja vibrira s svojo lastno frekvenco, s svojim električnim poljem. Za človeka, enako kot za vsa živa bitja, ki jim je namenjeno bivati na tem planetu, ta vibracija pomeni pogoj za zdravo in celovito življenje. Povezava z električnim poljem Zemlje pomeni, da iz velikega skladišča zajemamo negativno nabite proste elektrone, ki jih potrebujemo, da bi nevtralizirali pozitivno nabite proste radikale v našem organizmu.

Prav ti prosti radikali, če ostanejo prosto nakopičeni v naših telesih – torej jim manjka negativnih elektronov, da bi jih nevtralizirali, veljajo za glavnega povzročitelja številnih kroničnih vnetij in degenerativnih bolezni današnjega časa. Ob ozemljitvi naših teles, ob neposrednem stiku z Zemljino površino, Zemljini elektroni potujejo na tisto mesto v našem telesu, kjer jih primanjkuje in vzpostavijo električno ravnovesje, kar v praksi pomeni, da ko z nogami stopimo na tla, skozi podplate absorbiramo velike količine negativnih elektronov. Učinek pretoka energije je zadosten, da ohrani naše telo v istem negativno nabitem električnem potencialu kot je Zemlja. Ta enostaven postopek se imenuje “prizemljitev” ali “ozemljitev”, njegov učinek pa je eden od najmočnejših antioksidantov, ki jih poznamo.

Mnoge raziskave svetovno znanih strokovnjakov in inštitutov z meritvami, znanstvenimi opazovanji in poizkusi dokazujejo, da je ozemljitev, zemljenje ali ozemljevanje (v angleščini sta razširjena pojma Grounding in Earthing) eden osnovnih pogojev za izboljšanje in ohranjanje človekovega zdravja. Ozemljitev se je izkazala kot zelo priročna za lajšanje bolečin, zmanjšanje vnetja, izboljšanje spanca, krepitev blaginje in še veliko več. Dokler so ljudje bivali v neposrednem stiku z Zemljo, so dopuščali električni stik, ki je pomenil tudi hranjenje z osnovno energijo, ki se pretaka po našem telesu in navsezadnje poganja celoten ustroj organizma.

Dandanes nam na žalost primanjkuje prav te povezanosti. Ljudje v moderni dobi smo namreč na vsakem koraku odrezani od električnega polja Zemlje, saj že tisočletja ne hodimo bosi in ne spimo na tleh.

Samo pomislite. V zgodovini smo ljudje hodili po Zemlji bosi, spali na tleh. Ves čas smo bili v stiku z Zemljinim površjem in vsakodnevno srkali energijo Zemlje. Danes pa večino časa preživimo znotraj domov ali službe, če le gremo ven, pa obujemo čevlje z gumijastim podplatom, ki nas izolirajo od Zemljine energije, saj ne prevajajo. Zato ni čudno, da se ljudje danes počutimo izčrpane in trpimo za kroničnimi bolečinami. Odzemljeni smo, saj preživimo dneve ali celo leta, ne da bi se dotaknili Zemlje. Ampak ni treba, da je tako. Energijo Zemlje lahko začnete pridobivati že danes, in to brezplačno…Vse kar je potrebno je, da ste bosi na travi, zemlji, pesku ali vodi!

Zakaj je pomembna povezava z električnim poljem Zemlje?

Zemlja je ogromen rezervoar negativno nabitih prostih elektronov.

Brez povezave s temi elektroni, naše celice ne morejo uravnati prekomerne količine prostih radikalov, ki jih vsakodnevno srkamo iz ozračja in ki se kopičijo v nas zaradi nepovezanosti z Zemljo. Posledica prevelike količine prostih radikalov se jasno odraža v tem, da se naše celice kopičijo skupaj namesto da bi se prosto gibale. Raziskave o ozemljitvi telesa so pokazale, da če postavite vaše noge na tla po poškodbi, bodo elektroni potovali iz zemlje v telo in se razpršili preko tkiv. Kakršnikoli prosti radikali, ki pronicajo v zdrava tkiva, bodo v trenutku nevtralizirani. To se zgodi, ker so elektroni negativni, medtem ko so prosti radikali pozitivni in se zato izničijo. Prosti radikali, ki v telesu nastanejo zaradi onesnaževanja, cigaret, insekticidov, pesticidov, trans maščob, elektromagnetnega sevanja, če jih omenimo samo nekaj, nenehno uničujejo vaše telo.

Ozemljitev izniči elektromagnetno sevanje naprav

Naše moderno okolje je polno elektromagnetnega delovanja; računalniki, mobilni telefoni, radio, televizija, WiFi, Bluetooth, hišna napeljava in drugo. Vse te naprave vsakodnevno motijo milijarde električnih povezav v našem telesu, ki so nujno potrebne za optimalno delovanje našega organizma. Z ozemljitvijo zmanjšamo napetost v našem telesu in vzpostavimo ravnovesje, ki omogoča nemoteno delovanje vseh naših celic. Gre za to, da se nam ob stiku z Zemljo zniža električni potencial telesa (napetost), ta je posledica elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo električne naprave okoli nas. Ta padec električnega potenciala lahko izmerite tudi sami doma, potrebujete le voltmeter. Izmerite, kakšen potencial imate, ko niste ozemljeni, in kakšnega, potem ko se ozemljite. Preizkusite, presenečeni boste!

Ozemljitev prav tako pospeši oblikovanje strukturirane vode v našem telesu. Poleg tega ozemljitev pomirja naše “simpatično živčevje”, ki pripravlja organizem na tako-imenovani boj ali beg, s tem vzpodbujamo spremenljivost srčnega utripa in pomagamo vzdrževati homeostazo v našem telesu (homeostaza je ravnovesje v avtonomnem živčnem sistemu). To je pomembno zato, ker s tem izboljšamo vse funkcije delovanja našega telesa.

Kako nam ozemljitev lahko pomaga?

Naravna energija, ki jo oddaja Zemlja, preprečuje vnetja, ki so začetek večine sodobnih bolezni in staranja. To je morda najpreprostejša in najnaravnejša metoda, kako ozdraviti številne bolezni in preprečiti staranje. Do zdaj je dokazano, da ozemljitev rešuje številne težave:

Eden od prvih vidnih zunanjih znamenj izboljšanja zdravja pri ozemljitvi je sprememba barve obraza: sivina izgine in obraz spet žari. Sprememba se zgodi zato, ker ozemljitev izboljšuje prekrvavitev. Ljudje z mrzlimi nogami znova začutijo v njih toploto, tisti z astmo in efizemom pa laže zadihajo. Stabilizira se živčevje, izboljša se prebava, zmanjša artritis, ublažijo ekcemi, luskavica in suha koža. Tudi oči niso več suhe in pekoče. Alergije pojenjajo.

Ljudje, ki se ozemljujejo, trdijo, da se počutijo bolje že v eni uri, pogosto že po 20 minutah, ne glede na to, ali hodijo bosi, sedijo z bosimi nogami na tleh ali pa so ozemljeni s pripomočki. Raziskave so potrdile takojšnje fiziološke spremembe in pomembno izboljšanje električnega delovanja telesa že v 30 do 40 minutah. Nekaterim ljudem je tenzijski glavobol popustil že po petih minutah, pri kroničnih boleznih, kot je artritis, pa so začutili izboljšanje nekako pol ure po ozemljitvi. Previdni pri ozemljitvi morajo biti le bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje kri.

Ljudje trdijo, da jim je ozemljitev odpravila / omilila:

Kako vzpostaviti "ponovno povezavo" z Zemljo in njenim električnim nabojem?

Najlažje je, če gremo čim pogosteje v naravo in se izogibamo asfaltnim cestam, raje izberimo hojo po travi ali makedamu. Skušajmo čim več hoditi bosi, po mokri travi, ki še bolje prevaja zemeljsko energijo, sedeti ali ležati na tleh, se kopati v rekah, jezerih ali morju ali vsaj nositi čevlje z usnjenimi podplati. Čim pogosteje se naslonimo in objemimo na drevo ter tako sprejmimo tudi nekaj njegove energije.

Površine, ki NISO primerne za dobro ozemljitev, so:

  • asfalt
  • les
  • guma in plastika
  • vinil

Kako dolgo deluje ozemljitev?

Ozemljitev deluje tako dolgo, dokler jo redno uporabljaš. Žal ni čarobne tabletke ali čarobne palčke ali kakšne druge formule, ki bi zagotovila dolgotrajen učinek ozemljitve, brez da bi bili ozemljeni. Ozemljitev preverjeno in dokazano pomaga, vendar le toliko časa, dokler je človek redno ozemljen, torej vsaj tretjino ali polovico dneva, najbolje bi bilo cel dan.
Če popolnoma prenehamo z ozemljitvijo, se bodo naši simptomi žal vrnili.

Ozemljitev je naravna, brezplačna, deluje takoj in nima stranskih učinkov

Le pojdite ven in hodite bosi. Več časa ko boste bosi in v stiku z zemljo, tem bolje!

In če vam bo všeč počutje po ozemljitvi, se lahko ozemljite tudi v osrčju svojega doma. Preprosto povežite svoj ozemljitveni izdelek (rjuho, podlogo, vzglavnik …) z Zemljo tako, da ga priključite v vtičnico, vendar le na ozemljitev, ki ozemljuje vaš dom. Tako boste prejeli Zemljino energijo enako, kot bi jo, če bi bili zunaj bosi, ne glede na to, ali boste delali za mizo, se igrali ali spali.

Zakaj je priporočljiva ozemljitev med spanjem?

Skoraj tretjino svojega življenja preživimo v postelji. Spanje je čas, v katerem se telo obnavlja, utrjuje spomine in kopiči energijo. Med spanjem v telesu potekajo številni procesi, ki so nujni za normalno delovanje. Kvalitetno spanje ohranja zdravje in ravnovesje telesa, uma in duha. Spanje vpliva na dobro počutje človeka in brez njega ne moremo funkcionirati. Pomembno je, da je naš spanec krepčilen in osvežujoč, da se zjutraj zbudimo spočiti in tako polni energije stopimo v nov dan.
Da pa je naš spanec lahko resnično takšen, se lahko ozemljimo kar med spanjem.

Bombažna rjuha nam omogoča, da smo med spanjem povezani z zemljo oziroma smo ozemljeni. Enostavno jo napnemo čez žimnico, kot vsako rjuho. Rjuha je prepletena s srebrni nitko in jo je za delovanje potrebno priklopiti na ozemljitev preko priloženega kabla na električno vtičnico. Vtikač je narejen tako, da se ne priklopi na elektriko, le na ozemljitev.

Rjuho se pere na 40 stopinj. Lahko uporabljate tekoči detergent brez kemičnih dodatkov. Kemični dodatki lahko poškodujejo srebrno nitko v rjuhi.


Seveda pa moramo najprej preveriti in se pozanimati, ali so naše vtičnine ozemljene. V večini hiš so. Še boljše pa je, da kabel iz rjuhe povežete na železno palico izven prostora in palico zabijete vsaj pol metra globoko v zemljo